2013. július 27., szombat

M2E - avagy a Sors megújul

Lassan itt a GenCon, ennek - és persze a nyílt bétának - köszönhetően egyre több információnk van az új köntösbe bújó Malifaux-ról, vagy ahogy mostanában emlegetik: Malifaux M2E.


Kis kronológiai áttekintés:
  •  2009ben jelent meg az első verzió a GenCon keretein belül, mely azóta a WYRD cég első befutott asztali táblás játéka lett. Szinte hagyomány, hogy évről évre ezen esemény meghirdetésekor számíthatunk újabb és újabb megjelenésekre, friss figurákra (BABÁKRA), és szigorúan nem "kőbe vésett" szabályhalmazra. Maga az alapkönyv tartalmazta a szabályokat, valamint megismerhettük az 5 frakciót (Arcanists, Guild, Neverborn, Outcasts, Resurrectionists).
  • 2010: Twisting Fates - az alap frakciók új figurákat kapnak, illetve mindegyik megkapja a maga a 5 mester + 1 henchman felállását (kivétel az Outcast, ott 2 henchmen lett, von Schill es Ophelia személyében)
  • 2011: Az év elejen megjelenik az ún. Rules Manual, ami az eddigi zavaros szabályokat igyekezett tisztázni. (rengeteg Rules Marshal volt ekkor a játék forumán, el-el döntögetve a vitás kérdéseket. Ezek valamilyen szintű összegzése volt ez a könyv, ami után már csak 1.5-nek becézték a rendszert.)  
    • Rising Power - a történetet követve megjelennek az Avatarok, melyek teljesen felbolygatták az eddigi erőviszonyokat... Hangsúlyozták viszont, hogy igencsak opcionális a használatuk és csupán a mesterek működése változik meg használatukkal. Ez többé-kevésbé sikerült is.
  • 2012: Storm of Shadows - habár eddig is átjárhatóak voltak a frakciók bizonyos mestereknek köszönhetően (pl. Nicodem, Leveticus), a SoS megjelenésével találkozhatunk először a kifejezetten dual faction figurákkal: a 10 Thunders frakciónak ez a specialitása, a beszivárgás. Ennek köszönhetően gyakorlatilag az összes frakció kapott egy új mestert, valamint szert tettünk egy 6. frakcióra is...
  • 2013 eleje: megszületett a régóta várt HAMELIN NERF (valamint Dreamer is, de ennek nem volt akkora viszhangja). YAY!



Ezzel elérkeztünk az idei év nagy dobásához: az M2E-vel az alkotók alapjaiban változtatták meg a rendszer működését. Ami a legfontosabb, hogy tanultak a Rules Manual hibájából: nincs több foltozgatás, utólagos javítgatás; a rendszert "élőben" lehetett tesztelni, bugfix-elni, valamint a külön erre a célra létrejött forumon lehetett véleményt formálni a rendszer átdolgozásáról. Bele lehetett szólni, kontárkodni, és aktívan részt lehetett venni a formálásában, amit az egymást követő teszt-hullámokban (hetente volt újabb "wave") látni is lehetett. Seamus-t és Leveticust hamar nerfelték, a korai verzók bitang erősek voltak (nyugi, most is erősek azért). Levi hozta a formáját, mivel a szabályain még most is vitatkoznak, sőt a GenCon idei versenyének idejére (egyedül ő) új szabályokat kapott...

Apropó szabályok: az új karakter kártyák megújultak, letisztultak. Sok képesség eltünt a süllyesztőben (pl. a Slow to Die), a megfogalmazások egyszerűbbek lettek. Alapvetően sokkal kevesebb lett az információ a lapokon, ami kedvez a kezdő játékosoknak. A modellek költségei változtak (point cost), már nem a 35 pont a versenyképes csapatpontszám.

Alapvető változások (a fent említetteken kívül):
  • Soulstone használata (nincs több healing flip, nem hozzáad a húzott lapokhoz, csak +-t ad) 
  • Action-ök megváltoztak (pl. Focus, Charge, stb.)
  • Premeasuring (végre lehet mindent előre mérni _bármikor_)
  • Conditions (eltüntek az "effektek", helyettük a jobban megmagyarázott "condition"-t vezették be) 
  • Játékhossz (alapvetően 5 körös lett + a már megszokott húzások)
  • Stratégiák (jobban kiegyensúlyozott stratégiák, nem csak a játék végén, hanem közben nyert pontok)
  • korlátozott sémaválaszték (a játék elött húzott lapoktól függően 5 séma áll rendelkezésre)
  • a figurák beosztása szerepük szerint: Mester - Henchmen - Enforcer ("drága" figurák) - Minion (alapvető figurák) - Peon (golyófogók)
  • UPGRADES! a figura beosztása és frakciója szerint lehet venni személyre szabott képességeket (mester 3-at, henchmen 2-t, enforcer 1-t), amelyek között találhatunk ismerőseket is (pl. korábban a mester egy ritkábban vagy éppenséggel sűrűbben használt képessége).

Ezekről a későbbiekben hosszabb leírást is kaphattok, de most így hirtelen ennyi.

Yosh voltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése